E. JURZYCA stredoškolákom: Pred zaslaním prihlášky sa poraďte s absolventmi VŠ

16.01.2012 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) - Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) radí stredoškolákom, ktorí sa v týchto dňoch rozhodujú pre vysokú školu, aby sa o možnostiach uplatnenia rozprávali s absolventmi jednotlivých univerzít. Na viaceré fakulty treba zaslať prihlášku do konca februára, niektoré dávajú záujemcom čas do konca marca alebo apríla. Informácie o prijímacom konaní nájdu uchádzači o štúdium na ich internetových stránkach univerzít.

\"Školy momentálne nie veľmi informujú o úspechoch alebo neúspechoch svojich absolventov. Dá sa to obísť tak, že uchádzači sa môžu priamo kontaktovať s absolventmi, ktorí skončili takúto školu a porozprávať sa, aká je perspektíva v praxi,\" poradil minister. Dodal, že tieto informácie ministerstvo nemôže zabezpečiť, lebo neexistujú v žiadnej databáze. \"To by mal byť práve záujem vysokej školy napísať na svoj web o živote úspešných absolventov, čo robia teraz po piatich, po desiatich rokoch,\" myslí si Jurzyca.

Záujemcom o vysokoškolské vzdelanie tiež pripomenul, že na stránkach zriadených ministerstvom môžu nájsť údaje o zárobkoch absolventov jednotlivých univerzít a tiež, koľko z nich skončí po škole bez práce. Zaujímavé informácie sa môžu podľa ministra dozvedieť tiež z rebríčka fakúlt slovenských vysokých škôl, ktoré každoročne vytvára Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA).

\"Nechali sme si urobiť analýzu, ako informujú vo svete školy, ktoré sú špičkové. A tie teda informujú oveľa viac,\" povedal v rozhovore pre TASR šéf rezortu školstva. Podľa neho najlepšie univerzity zverejňujú nielen informácie o uplatniteľnosti na trhu, ale aj o tom, aké majú študenti možnosti zapájať sa do vedeckých projektov, koľko grantov je na školách k dispozícii, aké percento štúdium ukončí, aká je miera úspešnosti na prijímacom konaní a pre verejnosť sprístupňujú aj štruktúrované ankety svojich študentov.
 

Vyberte región